Facebook Like Box

 

Hírek

2016.05.06

Hőség van! Mit hogyan locsoljunk a kertben, a teraszon?
LocsolásMost, hogy igen tartós a hőség, a kertünk kinézete, növényeink egészsége nagyban függ attól, hogy locsolunk-e és mennyit!

A konyhakertben leginkább vízigényes növények a paprika, padlizsán és a káposzta félék. De a pl. a málna gyökerei is igen sekélyen vannak a talajban, így könnyen kiszáradhatnak. A felületes locsolás nem elegendő, minden alkalommal szánjunk a konyhakert locsolására kb. 30-40 liter vizet négyzetméterenként. Hosszabb eső mentes időszakban, forró nyári napokon akár naponta is öntözni kell a konyhakerti növényeket.

A palántáknál lényeges a rendszeres locsolás
A palántáknál lényeges a rendszeres locsolás
A virágoskert évelőinek, egynyári növényeinek gyökerei is sekélyen vannak a földben -legnagyobb részük a felső 20-30 cm-ben ezért nagy szükségük van a rendszeres locsolásra a megfelelő fejlődésért és virágzásért, legalább hetente egyszer-kétszer.

A mélyebben gyökerező fásszárúakra (díszcserjék, dísz- és gyümölcsfák, örökzöldek) 100 liter/ négyzetméter vizet számoljunk. Öntözésük hetente, vagy két hetente egyszer történjen, de ilyen, nagyobb mennyiséggel.

A gyep öntözésénél a kisebb mennyiség, de rendszeresen (naponta) elv követendő.

Vannak akik bírják a hőséget és szárazságot a teraszon
Vannak, akik bírják a hőséget és szárazságot a teraszon
A teraszon, erkélyen, ablakpárkányon díszlő növények vízigénye nagyban eltérő lehet a növény fajtájától, a balkonláda, vagy cserép méretétől és a terasz, erkély fekvésétől függően. Általánosságban elmondható, hogy pl. a futó muskátli, petúnia és egyéb nagyméretű egynyári növények víz és tápanyag igénye nagyobb társaiknál. Egy déli fekvésű ablakban például minimum naponta egyszer, de elképzelhető, hogy ha nem túl nagy a balkonláda kétszer is locsolni kell őket.

A petúnia a vízigényes növények közé tartozik
A petúnia a vízigényes növények közé tartozik
A mediterrán növényeket, mint pl. a leander, bár bírják a hőséget és a napot szintén naponta, nagy mennyiségű vízzel kell öntözni. Jó ötlet, ha dupla cserépbe helyezzük el őket, ugyanis így megvédhetjük a földlabdájukat és így a gyökerüket a túlzott felmelegedéstől, és persze jobban megtarthatjuk a nedvességet a cserepükben. Bevált fortély az is, ha a nagyobb méretű cserépes növényeknek a kertben egy látványos, napos részen ásunk egy gödröt a földben és cserepestől együtt belesüllyesztjük. Ezzel szintén védjük a túl melegedéstől, kiszáradástól, és így nem tudja a szél sem felborítani.

Dupla cserépben nem kap hőgutát a leander
Dupla cserépben nem kap hőgutát a leander
Persze mindenkinek magának kell kitapasztalnia a megfelelő locsolási intenzitást a balkon növények esetében is. Azonban ha a balkonláda, vagy cserép földjének tetejébe 1-2 cm-re belenyomjuk az ujjunkat, és az száraz, akkor locsolnunk kell.

A kert locsolására a legmegfelelőbb időpont az este, így kevesebb a párolgási veszteség, és nem égnek meg a növények. A gyep locsolásánál megoszlanak a vélemények, van aki az esti locsolásra esküszik, van aki szerint a reggeli locsolással könnyebben elkerülhető a mohásodás.

Egy biztos, ha már pénzt, időt, energiát nem kímélve ültettünk, palántáltunk, telepítettünk a kertünkben, erkélyünkön, akkor most ne hanyagoljuk el a öntözést! Növényeink jó terméssel, virágözönnel hálálják meg a gondoskodást.

 

Forrás: kerteszetszolnok.eu/

2016.05.06

A minőségi gyepkultúra elengedhetetlen része a szakszerű fűnyírás!

Miért is emeljük ki a szakszerűséget?
Általános hiba, hogy csak végigtoljuk a fűnyírót, amikor már elég nagy a fű, és viszonylag jó alacsonyra nyírjuk, hogy minél több nap teljen el a következő fűnyírásig.
EZ ÍGY, SÚLYOS HIBA!!!

Soha ne törekedjünk otthonunkban, a golfpályák minőségi gyepére!

A fű lágyszárából fejlődik a levél. Mindig a levelet kell nyírni és sohasem a szárat! - Ez olyan, mint egy lombos fának levágnánk a lombkoronáját. - Ilyenkor a füvek érzékenyek lesznek a betegségekre, és a meleg okozta égésre.
Nagyon fontos a rendszeres és szakszerű fűnyírás. Általánosan elmondható, hogy a helyes nyírás során (kb. 5 naponta) a fű nem nyúlik meg, így a szármagasság is állandó marad.

Mi a helyes vágási magasság?
A füvünk mindig legyen elég magas ahhoz, és elég rövid, hogy az szép és gondozott látványt nyújtson!

Ez egy átlagos pázsit-gyep esetén 3,5-4,5 cm, vagy 4,0-5,0 cm, de természetesen ettől eltérések lehetnek, mint például az árnyékos területrészek, speciális fűmagkeverék stb.
A fűnyírási magasságot az évszakok is befolyásolják. Tavasszal lehet egy alacsonyabb, míg nyáron inkább egy fokozattal magasabb és ősszel visszatérhetünk a tavaszi beállításokra.

Gyűjtsük vagy nem?
Ez egy folyton visszatérő kérdés! Mindenki mást-és mást állít, akkor mi a helyes válasz?

Általános szabályként elmondható, hogy a levágott kaszálékot lehetőleg mindig távolítsuk el a fűről.
Sokan azt állítják a kaszálék azért jó, mert abból a tápanyagok ismét visszakerülnek a talajba!

Akkor most lássuk az ellenérveket.

A fű tápanyag felvételékor csak annyi hiányzó elemet vesz csak fel, ami fejlődéséhez a legoptimálisabb, tehát nem halmozódik fel benne a többlet,
az otthagyott fűkaszálékból minden keletkezhet, de növényi trágya nem, (legalábbis nem ebben az állapotában)
a kaszálék folyamatos felhalmozódásával növeljük a gyepfilcképződést,
betegségek igazi táptalaja a rothadt szálak azaz a kaszálék,
és még sorolhatnánk…
Tehát összegezve:
A tápanyagpótlást nem tudjuk biztosítani a levágott kaszálékkal!

Létezik az un. mulcs technika, de ez csak bizonyos fűfajtáknál, fűkeverékeknél lehetséges.
Mulcstechnikát csak erre a célra kifejlesztett fűnyíróval végezhető!
A mulcstechnikát tájépítészeti keverékekre jellemző, mint pl közparkok, ipari létesítmények zöld területei. Itt nagy összefüggő területeket kell folyamatos rendszerességgel nyírni. De itt is többet árthatunk a gyepnek, mint használna.

Azért kivételek mindig vannak és lesznek!
A golfpályák fairway területét nyírva nem szokásos munkafolyamat a gyűjtés. De itt olyan rendszerességgel nyírnak (3-4 naponta), hogy a fűből alig vágnak le. De ez egy más technológia.

Frissen vetett fű első nyírása.
Új fű esetén, az első nyírást kb.6-8 cm magasságnál kell végezni. (hagyományos forgókéses fűnyíró esetén)
Ilyenkor inkább a gyorsan növő angol perjét nyírjuk /nagyon éles késsel/. A vágási magasság min.5 cm annál lejjebb ne vágjuk, mert a kis kelő szálakat (pl. a vörös csenkeszt) gyökerestől kitépheti a forgókés.
Ha hengerkéses fűnyíróval rendelkezünk, akkor 40mm állásnál történjen az első nyírás. Majd a 3. nyírástól térhet át a végleges magasságra.

hengerkes

Tartsuk be az alábbi fűnyírási tanácsokat:

ne nyírjunk vizes füvet,
mindig éles kést használjunk,
a kaszálékot mindig gyűjtsük össze,
mindig rendszeresen végezzük (legalább 6-8 naponként),
és soha ne nyírjuk le a szártövet.


Fűnyírási okozta hibák
Nyírási hibák, és magyarázata:

szálkás fű 01

ha nyírás után világos tónusú (sárgászöld) a fű színe,
akkor túl magas volt, és nagyon alacsonyra nyírtuk.

szálkás fű 02

szálkás a nyírott fű végei
életlen a kés / önjárós fűnyírónknak túl alacsony a fordulata.

csupaszra tarolás
helytelen vágási magasság / egyenetlen terepfelszín.

csúcsbarnulás
nedves volt a fű nyíráskor.

Füvünk esztétikáját leggyorsabban a helytelenül megválasztott nyírási magasságokkal ronthatjuk el! (gyepritkulás)

Magason hagyott vágási magasság

a fű természetes terjedését nagymértékben csökkenti, ezzel együtt veszít a sűrűségből is,
csökken a terhelhetősége, használhatósága,
esztétika vesztés,
növekszik a betegségekre való hajlam (gombafertőzések),
filcesedés kialakulásának veszélye is fennáll.
A magasra hagyott fű esetén nyírás követően - főleg a párás nyári napokban - barnás elszíneződést látunk a füvünk között az gombabetegségre utal. Hatására a vékonyszálú füvek nagyon gyorsan kipusztulnak.


Alacsony vágási magasság

gyengül a fű ellenálló képessége,
minőségvesztés,
fűritkulás,
száradási hajlam erősödik,
esztétikavesztés,
elősegíti a moha, gaz elterjedését,
a legtöbb betegségre utaló jel az alacsonyra vágásból ered,
a legtöbb fű nem tűri az alávágást,
tápanyagfelvevő képesség csökkenése.


Szálkás fűvégek

A szálkásságot, mint jelenséget a fűnyírását követő kb. két nap elteltével tapasztalható.
Az esztétikai hatása mellett a betegségekre utaló hajlam, ami veszélyeztetheti az egységes gyepfelületet.

A jelenség oka:

életlen késpenge,
alacsony fordulatszám,
gyors előrehaladás;

Forrás: pazsitinfo.hu

2016.04.01 10:43

Fűnyírók - Karbantartás, kisebb javítások

A fűnyírógépek akkor működnek hatékonyan, ha tisztán tartja és gondosan olajozza őket. A rátapadt földet és fűmaradékot még nedves állapotban távolítsa el róla, és a gépet fedett helyen tárolja. Az elektromos fűnyírónál min­den karbantartási munkát úgy végezzen el, hogy előtte áramtalanítsa a gépet; a motoros fűnyírónál pedig csavarja ki a gyújtógyertyát.

A fűnyíró legfontosabb részei a kések és a kerekek vagy görgők. Kaparja le a felgyü­lemlett sarat a kerekekről vagy a görgőkről egy régi konyhakéssel. Tiszta állapotban per­metezze be védőolajjal.

A kenés a fűnyíró típusától függ; olvassa el a rá vonatkozó használati utasítást. Általános szabály szerint a fűnyírót minden nyolcórai használat után meg kell kenni. Téli tárolás előtt permetezze be olajjal.

A folyamatos használat során ellenőrizze a csavarokat, mert a gép rezgésétől megla­zulhatnak. Biztosítsa az állítható csavarok könnyű forgathatóságát is; minden olajozást igénylő hely maradjon tiszta, és a védőkupa­kok jól zárjanak.

A kések karbantartása Ellenőrizze a hengeres fűnyíró késeit, mert a kövek és más ke­mény tárgyak kárt okozhatnak bennük. Szün­tesse meg a csorbulásokat, s erős kalapács­ütésekkel egyenesítse ki az elhajolt késeket. Ellenőrizze, hogy a vágóhenger a megfelelő helyzetben legyen a rögzített alsó késhez ké­pest. Ha túl nagy a távolság, a gép nem nyír, ha túl kicsi, akkor pedig beszorul.

A megfelelő beállítást úgy éri el, hogy pa­pírlapot rak a henger kései és a rögzített kés közé, és megforgatja a hengert. A késnek vé­gig kell vágnia a papírlapot teljes hosszában. A vágás állítását a henger végén található állítócsavarokkal végezze el.

Ha a henger kései életlenek, élesítse meg csiszolóanyaggal.

Miután rájuk kente a csiszolóanyagot, for­gassa őket kézzel visszafelé, így az anyag a henger és az alsó kés közé szorul. Az élesí­tés után töröljön minden kést tisztára.

Ha az alsó kés tompa és már nem lehet megélesíteni, a tartócsavarok meglazításával szerelje le és szakboltban szerezze be a kí­vánt pótlást. Ha az új kést festék védőréteg fedi, beszerelés előtt távolítsa el.

Forgókéses fűnyírók Kétféle forgókéses fű­nyíró van: a légpárnás fűnyíró, amely műkö­dés közben a levegőben lebeg, a nagyobb méretű pedig kerekeken gurul, és a vágás magassága állítható. Mindkét típusnál fontos a ház tisztántartása, mivel a rátapadt sár és fű befolyásolja a nyírás hatékonyságát. Hasz­nálat után tisztítsa meg a felületet. A légcsavarhoz hasonló alakú kések nagyon gyorsan forognak és könnyen kicsorbulnak, ha ke­mény tárgyba ütköznek, tehát a késeket min­den használat után ellenőrizze. Állítsa le a gépet, és ne nyúljon hozzá addig, míg a ké­sek forognak. A villanyárammal működő gé­peknél tisztítás közben mindig húzza ki a vil­lásdugót a hálózatból.

Ha a kés kicsorbul, vegye ki a gépből úgy, hogy a nagy rögzítő csavart vagy anyát tart­va, kiemeli a kést meg a késtartót. Fogja a kést satuba, ráspollyal vagy csiszolókővel távolítsa el a csorbákat, és élesítse ki a szélét. Ha a kés nagyon sérült, szakboltban sze­rezzen be pótlást.

Fontos, hogy a kés ki legyen egyensúlyoz­va, mivel a kiegyensúlyozatlan kés rezgést okoz, ami tönkreteszi a csapágyakat. Okoz­hatja a bajt az is, ha az egyik végéről túl sok fémet reszel le. Ezt úgy ellenőrizheti, hogy a satuba befog vízszintesen egy használaton kívüli, keskeny pengéjű kést, és a fűnyíró ké­sét a középső lyuknál ezen kiegyensúlyozza. Ha a fűnyíró kése egyik oldalra billen, akkor reszelje meg a nehezebbik végén mindaddig, míg egyensúlyban nem marad.

A gyors forgókés veszélyes lehet, ha va­lakinek a lába a fűnyíró karimája alá csúszik; hogy e veszélyt elkerüljék, a gyártók mű­anyag kést vagy madzagot használnak; ezek csak a füvet vágják el. A műanyag kések nem olyan tartósak, mint az acélból készültek, ezért sok tartalék késre van szükség. Egyes típusokhoz mindkét fajta kés kapható.

Motorok A benzinmotoros fűnyíró motorja rendszeres karbantartást igényel. Vegye ki a gyújtógyertyát, és évente legalább kétszer tisztítsa meg. Gyertyakefével vagy finom, összehajtogatott dörzspapírral távolítsa el a szénmaradékot az orráról meg az elekt­ródákról. Ellenőrizze az elektródák közötti rést a karbantartási kézikönyvben ajánlott tá­volságmérővel.

Állítsa megfelelő távolságra úgy, hogy a földelektródát a központi elektróda irányá­ban vagy visszafelé hajlítsa.

Ellenőrizze a porlasztó légszűrőjét, amit tisztán kell tartani. Vegye ki belőle a szi­vacsszerű szűrőelemet, mossa ki folyékony mosószeres vízben, öblítse ki, és szárítsa meg. Tegyen rá néhány csepp motorolajat, szorítsa össze, hogy az olaj egyenletesen el­oszoljon, aztán helyezze vissza. Az eldugult üzemanyag-vezeték akadályozza a benzin áramlását; ezért húzza ki a csövet a porlasz­tónál, és ellenőrizze, szabadon áramlik-e az üzemanyag.

Ha eldugult, akkor újítsa fel az üzem­anyagcsövet, és ha kell, a szűrőt is (bizonyos típusoknál egybe van építve). Ha feltölti üzemanyaggal, használjon olyan tölcsért, amelybe finom gézből szűrőt téve a szennye­zést felfogja. Az olajtartályt mindig a megfele­lő magasságig töltse fel.

Kábelek Az elektromos fűnyíróknál rendsze­resen ellenőrizze a kábeleket, nem sérültek-e meg, s ha igen, azonnal cserélje ki, vagy vág­ja ki a sérült részt, és vízhatlan kábelcsatla­kozóval, zsugorcsővel kapcsolja össze.

Ellenőrizze a csatlakozódugó csavarjait, nem lazultak-e meg, és jól rögzíti-e a kábelt a biztonsági szíj. Ha új dugóra van szükség, gumiból készültet válasszon.

A biztonságot szolgáló gyors kikapcsolás lehetősége érdekében a fűnyírókba olyan kézi kapcsolót szerelnek, amely csak addig kapcsolja be a gép áramellátását, amíg azt lenyomva tartják.

Akkumulátorról üzemelő fűnyírók is van­nak, de ezek hazánkban nincsenek elter­jedve.

 

Forrás: otthonipraktikak.hu

2016.03.31

Láncfűrész karbantartása




Napi rendszeres karbantartás

fűrész

Ellenőrizze a gázkart, hogy egyenletesen jár-e. Ha bármilyen okból megszorulna, vagy a motor nem járna alapjáraton, akkor a fűrészt az ismételt használat előtt vissza kell vinni a kereskedőjéhez. Győződjön meg arról is, hogy a gázkart ne lehessen meghúzni, amíg a gázbiztosító kart be nem nyomták.





Tisztítsa meg a láncféket és ellenőrizze, hogy az a leírásnak megfelelően működik-e. Győződjön meg róla, hogy a láncfogó nem sérült-e meg. Ellenkező esetben azonnal cserélje ki azt!

Szükség szerint tisztítsa meg vagy cserélje ki a levegőszűrőt.

Ellenőrizze le, hogy nem sérült-e meg, vagy nem lyukas-e.

Az egyenletes kopás miatt a láncvezetőt naponta meg kell fordítani. Ellenőrizze a kenőfuratot a láncvezetőn és győződjön meg róla, hogy nincs eltömődve. Tisztítsa meg a láncvezető vájatát. Ha a láncvezető orrkerékkel rendelkezik, akkor annak a kenéséről is gondoskodni kell.

Ellenőrizze az olajozó működését, hogy az a láncvezető és a lánc megfelelő kenéséről gondoskodhasson.

Élezze meg a láncot és ellenőrizze a láncfeszítést és a lánc állapotát. Ellenőrizze, hogy az orrkerék nem kopott-e. Szükség esetén cserélje ki.

Ellenőrizze az indítófogantyút és az indítókötelet, hogy nem kopott-e vagy nem sérült-e. Tisztítsa meg a levegőbeszívó részt az indító házon.

Ellenőrizze, hogy a készüléken nem lazult-e meg csavar vagy csavaranya és szükség szerint húzza meg újra.

Ellenőrizze a STOP kapcsolót és győződjön meg róla, hogy az valóban kikapcsolja-e a motort.

Ellenőrizze a katalizátorral felszerelt fűrész hűtőrendszerét.



Heti rendszeres karbantartás

Ellenőrizze le, hogy a rezgéscsillapítók nem puhultak-e fel vagy nem tépődtek-e el.

Kenje meg a tengelykapcsoló házban levő lánckerék csapágyat.

Ha sorjás a láncvezető oldala, akkor távolítsa el a sorját.

Tisztítsa meg az indítógyertyát és ellenőrizze az elektróda rést. A megfelelő elektróda hézag 0,5 mm (0,020”)

Ellenőrizze az indítófogantyút és az indítókötél visszahúzó rugót. Tisztítsa meg a lendkerék bordáit.

Tisztítsa meg a hengeren levő hűtőbordákat.

Tisztítsa meg vagy cserélje ki a szűrőt a kipufogódobban.

Tisztítsa meg a karburátor testet és a levegőszűrő házat.



Havi rendszeres karbantartás

Ellenőrizze a fékszalagot a láncféken, hogy nem kopott-e.

Ellenőrizze a tengelykapcsoló közepét, a tengelykapcsoló dobot és a tengelykapcsoló rugót, hogy nem kopottak-e.

Tisztítsa meg a karburátor külsejét.

Ellenőrizze az üzemanyagszűrőt. Szükség esetén cserélje ki.

Tisztítsa ki az üzemanyagtartály belsejét.

Tisztítsa ki az olajtartály belsejét.

Ellenőrizza az összes kábelt és csatlakozókat.

2016.03.31

A fűkasza és a tisztítófűrész rendszeres karbantartása





A fűkasza optimális élettartama és megbízhatósága szempontjából elengedhetetlen annak rendszeres karbantartása. Az alább felsorolt pár pont segít Önnek a megfelelő termékkarbantartásban.

kasza

Napi rendszeres karbantartás



Tisztítsa meg a készülék külső burkolatát.

Győződjön meg róla, hogy a heveder nem sérült-e meg.

Győződjön meg róla, hogy gázbiztosító kar és a gázkar biztonsági szempontból megfelelően működik-e.

Ellenőrizze le, hogy a STOP kapcsoló működik-e.

Ellenőrizze le, hogy a vágófej nem forog-e alapjáraton.

Tisztítsa ki a levegőszűrőt. Szükség esetén cserélje ki.

Ellenőrizze le, hogy a szórásvédő nem sérült-e meg vagy nem repedt-e meg.

Cserélje ki a szórásvédőt, ha azt ütés érte vagy megrepedt.

Ellenőrizze le, hogy a penge jól központosított, éles legyen és nem repedt-e meg. A központosítatlan penge vibrációt okoz, ami károsíthatja a készüléket.

Ellenőrizze, hogy a damilfej nem sérült-e meg vagy nem repedt-e meg. Szükség esetén cserélje ki a damilfejet.

Ellenőrizze le, hogy a biztosítócsavar meg van-e húzva.

Ellenőrizze le, hogy a kés szállítási védője ép-e és megfelelően biztonságos-e.

Ellenőrizze le, hogy minden csavar és csavaranya meg van-e húzva.



Heti rendszeres karbantartás



Ellenőrizze az indítófogantyút, az indítókötelet és az indítókötél visszahúzó rugót.

Győződjön meg róla, hogy a rezgéscsillapítók nem sérültek-e meg.

Tisztítsa meg a gyújtógyertya külső felületét. Távolítsa el a gyújtógyertyát és ellenőrizze az elektróda hézagot. Állítsa be az elektróda hézagot 0,5 mm-re, vagy cserélje ki a gyújtógyertyát.

Tisztítsa meg a lendkerék hűtőbordáit.

Tisztítsa ki vagy cserélje ki a kipufogódobban található szikrafogót (nem a katalizátorral felszerelt kipufogódob esetén).

Tisztítsa meg a karburátor területét.

Tisztítsa meg a hengeren levő hűtőbordákat és ellenőrizze le, hogy a levegőbeszívó rész az indítóegységen nincs-e eltakarva.

Győződjön meg arról, hogy a kúpfogaskerék hajtómű ¾ részig fel van-e töltve speciális zsírral. Ha szükséges, töltse meg speciális zsírral.



Havi rendszeres karbantartás



Tisztítsa ki az üzemanyagtartályt.

Tisztítsa meg a karburátort és az azt körülvevő területet.

Tisztítsa meg a hűtőbordákat és az azt körülvevő területet.

Ellenőrizze az üzemanyagszűrőt és az üzemanyagcsövet. Szükség szerint cserélje ki.

Ellenőrizzen minden kábelt és csatlakozót.

Ellenőrizze a tengelykapcsolót, a tengelykapcsoló dobot és a tengelykapcsoló rugót, hogy nem kopottak-e. Szükség szerint cserélje ki.

gls

 

Add a Startlaphoz

 

Ceginformáció megbizhatósági tanusitvány

Látogató számláló

0
2
7
2
2
0
2

Szilágyi Üzletház elérhetőség: +36 20/427-1555 | info@toya.hu

 

Szilágyi Tüzép elérhetőség: +36 66/641-378 | tuzep@toya.hu

VOREL szerszámok