Facebook Like Box

 

Hírek

2016.05.06

Hőség van! Mit hogyan locsoljunk a kertben, a teraszon?
LocsolásMost, hogy igen tartós a hőség, a kertünk kinézete, növényeink egészsége nagyban függ attól, hogy locsolunk-e és mennyit!

A konyhakertben leginkább vízigényes növények a paprika, padlizsán és a káposzta félék. De a pl. a málna gyökerei is igen sekélyen vannak a talajban, így könnyen kiszáradhatnak. A felületes locsolás nem elegendő, minden alkalommal szánjunk a konyhakert locsolására kb. 30-40 liter vizet négyzetméterenként. Hosszabb eső mentes időszakban, forró nyári napokon akár naponta is öntözni kell a konyhakerti növényeket.

A palántáknál lényeges a rendszeres locsolás
A palántáknál lényeges a rendszeres locsolás
A virágoskert évelőinek, egynyári növényeinek gyökerei is sekélyen vannak a földben -legnagyobb részük a felső 20-30 cm-ben ezért nagy szükségük van a rendszeres locsolásra a megfelelő fejlődésért és virágzásért, legalább hetente egyszer-kétszer.

A mélyebben gyökerező fásszárúakra (díszcserjék, dísz- és gyümölcsfák, örökzöldek) 100 liter/ négyzetméter vizet számoljunk. Öntözésük hetente, vagy két hetente egyszer történjen, de ilyen, nagyobb mennyiséggel.

A gyep öntözésénél a kisebb mennyiség, de rendszeresen (naponta) elv követendő.

Vannak akik bírják a hőséget és szárazságot a teraszon
Vannak, akik bírják a hőséget és szárazságot a teraszon
A teraszon, erkélyen, ablakpárkányon díszlő növények vízigénye nagyban eltérő lehet a növény fajtájától, a balkonláda, vagy cserép méretétől és a terasz, erkély fekvésétől függően. Általánosságban elmondható, hogy pl. a futó muskátli, petúnia és egyéb nagyméretű egynyári növények víz és tápanyag igénye nagyobb társaiknál. Egy déli fekvésű ablakban például minimum naponta egyszer, de elképzelhető, hogy ha nem túl nagy a balkonláda kétszer is locsolni kell őket.

A petúnia a vízigényes növények közé tartozik
A petúnia a vízigényes növények közé tartozik
A mediterrán növényeket, mint pl. a leander, bár bírják a hőséget és a napot szintén naponta, nagy mennyiségű vízzel kell öntözni. Jó ötlet, ha dupla cserépbe helyezzük el őket, ugyanis így megvédhetjük a földlabdájukat és így a gyökerüket a túlzott felmelegedéstől, és persze jobban megtarthatjuk a nedvességet a cserepükben. Bevált fortély az is, ha a nagyobb méretű cserépes növényeknek a kertben egy látványos, napos részen ásunk egy gödröt a földben és cserepestől együtt belesüllyesztjük. Ezzel szintén védjük a túl melegedéstől, kiszáradástól, és így nem tudja a szél sem felborítani.

Dupla cserépben nem kap hőgutát a leander
Dupla cserépben nem kap hőgutát a leander
Persze mindenkinek magának kell kitapasztalnia a megfelelő locsolási intenzitást a balkon növények esetében is. Azonban ha a balkonláda, vagy cserép földjének tetejébe 1-2 cm-re belenyomjuk az ujjunkat, és az száraz, akkor locsolnunk kell.

A kert locsolására a legmegfelelőbb időpont az este, így kevesebb a párolgási veszteség, és nem égnek meg a növények. A gyep locsolásánál megoszlanak a vélemények, van aki az esti locsolásra esküszik, van aki szerint a reggeli locsolással könnyebben elkerülhető a mohásodás.

Egy biztos, ha már pénzt, időt, energiát nem kímélve ültettünk, palántáltunk, telepítettünk a kertünkben, erkélyünkön, akkor most ne hanyagoljuk el a öntözést! Növényeink jó terméssel, virágözönnel hálálják meg a gondoskodást.

 

Forrás: kerteszetszolnok.eu/

2016.05.06

A minőségi gyepkultúra elengedhetetlen része a szakszerű fűnyírás!

Miért is emeljük ki a szakszerűséget?
Általános hiba, hogy csak végigtoljuk a fűnyírót, amikor már elég nagy a fű, és viszonylag jó alacsonyra nyírjuk, hogy minél több nap teljen el a következő fűnyírásig.
EZ ÍGY, SÚLYOS HIBA!!!

Soha ne törekedjünk otthonunkban, a golfpályák minőségi gyepére!

A fű lágyszárából fejlődik a levél. Mindig a levelet kell nyírni és sohasem a szárat! - Ez olyan, mint egy lombos fának levágnánk a lombkoronáját. - Ilyenkor a füvek érzékenyek lesznek a betegségekre, és a meleg okozta égésre.
Nagyon fontos a rendszeres és szakszerű fűnyírás. Általánosan elmondható, hogy a helyes nyírás során (kb. 5 naponta) a fű nem nyúlik meg, így a szármagasság is állandó marad.

Mi a helyes vágási magasság?
A füvünk mindig legyen elég magas ahhoz, és elég rövid, hogy az szép és gondozott látványt nyújtson!

Ez egy átlagos pázsit-gyep esetén 3,5-4,5 cm, vagy 4,0-5,0 cm, de természetesen ettől eltérések lehetnek, mint például az árnyékos területrészek, speciális fűmagkeverék stb.
A fűnyírási magasságot az évszakok is befolyásolják. Tavasszal lehet egy alacsonyabb, míg nyáron inkább egy fokozattal magasabb és ősszel visszatérhetünk a tavaszi beállításokra.

Gyűjtsük vagy nem?
Ez egy folyton visszatérő kérdés! Mindenki mást-és mást állít, akkor mi a helyes válasz?

Általános szabályként elmondható, hogy a levágott kaszálékot lehetőleg mindig távolítsuk el a fűről.
Sokan azt állítják a kaszálék azért jó, mert abból a tápanyagok ismét visszakerülnek a talajba!

Akkor most lássuk az ellenérveket.

A fű tápanyag felvételékor csak annyi hiányzó elemet vesz csak fel, ami fejlődéséhez a legoptimálisabb, tehát nem halmozódik fel benne a többlet,
az otthagyott fűkaszálékból minden keletkezhet, de növényi trágya nem, (legalábbis nem ebben az állapotában)
a kaszálék folyamatos felhalmozódásával növeljük a gyepfilcképződést,
betegségek igazi táptalaja a rothadt szálak azaz a kaszálék,
és még sorolhatnánk…
Tehát összegezve:
A tápanyagpótlást nem tudjuk biztosítani a levágott kaszálékkal!

Létezik az un. mulcs technika, de ez csak bizonyos fűfajtáknál, fűkeverékeknél lehetséges.
Mulcstechnikát csak erre a célra kifejlesztett fűnyíróval végezhető!
A mulcstechnikát tájépítészeti keverékekre jellemző, mint pl közparkok, ipari létesítmények zöld területei. Itt nagy összefüggő területeket kell folyamatos rendszerességgel nyírni. De itt is többet árthatunk a gyepnek, mint használna.

Azért kivételek mindig vannak és lesznek!
A golfpályák fairway területét nyírva nem szokásos munkafolyamat a gyűjtés. De itt olyan rendszerességgel nyírnak (3-4 naponta), hogy a fűből alig vágnak le. De ez egy más technológia.

Frissen vetett fű első nyírása.
Új fű esetén, az első nyírást kb.6-8 cm magasságnál kell végezni. (hagyományos forgókéses fűnyíró esetén)
Ilyenkor inkább a gyorsan növő angol perjét nyírjuk /nagyon éles késsel/. A vágási magasság min.5 cm annál lejjebb ne vágjuk, mert a kis kelő szálakat (pl. a vörös csenkeszt) gyökerestől kitépheti a forgókés.
Ha hengerkéses fűnyíróval rendelkezünk, akkor 40mm állásnál történjen az első nyírás. Majd a 3. nyírástól térhet át a végleges magasságra.

hengerkes

Tartsuk be az alábbi fűnyírási tanácsokat:

ne nyírjunk vizes füvet,
mindig éles kést használjunk,
a kaszálékot mindig gyűjtsük össze,
mindig rendszeresen végezzük (legalább 6-8 naponként),
és soha ne nyírjuk le a szártövet.


Fűnyírási okozta hibák
Nyírási hibák, és magyarázata:

szálkás fű 01

ha nyírás után világos tónusú (sárgászöld) a fű színe,
akkor túl magas volt, és nagyon alacsonyra nyírtuk.

szálkás fű 02

szálkás a nyírott fű végei
életlen a kés / önjárós fűnyírónknak túl alacsony a fordulata.

csupaszra tarolás
helytelen vágási magasság / egyenetlen terepfelszín.

csúcsbarnulás
nedves volt a fű nyíráskor.

Füvünk esztétikáját leggyorsabban a helytelenül megválasztott nyírási magasságokkal ronthatjuk el! (gyepritkulás)

Magason hagyott vágási magasság

a fű természetes terjedését nagymértékben csökkenti, ezzel együtt veszít a sűrűségből is,
csökken a terhelhetősége, használhatósága,
esztétika vesztés,
növekszik a betegségekre való hajlam (gombafertőzések),
filcesedés kialakulásának veszélye is fennáll.
A magasra hagyott fű esetén nyírás követően - főleg a párás nyári napokban - barnás elszíneződést látunk a füvünk között az gombabetegségre utal. Hatására a vékonyszálú füvek nagyon gyorsan kipusztulnak.


Alacsony vágási magasság

gyengül a fű ellenálló képessége,
minőségvesztés,
fűritkulás,
száradási hajlam erősödik,
esztétikavesztés,
elősegíti a moha, gaz elterjedését,
a legtöbb betegségre utaló jel az alacsonyra vágásból ered,
a legtöbb fű nem tűri az alávágást,
tápanyagfelvevő képesség csökkenése.


Szálkás fűvégek

A szálkásságot, mint jelenséget a fűnyírását követő kb. két nap elteltével tapasztalható.
Az esztétikai hatása mellett a betegségekre utaló hajlam, ami veszélyeztetheti az egységes gyepfelületet.

A jelenség oka:

életlen késpenge,
alacsony fordulatszám,
gyors előrehaladás;

Forrás: pazsitinfo.hu

2016.04.01 10:43

Fűnyírók - Karbantartás, kisebb javítások

A fűnyírógépek akkor működnek hatékonyan, ha tisztán tartja és gondosan olajozza őket. A rátapadt földet és fűmaradékot még nedves állapotban távolítsa el róla, és a gépet fedett helyen tárolja. Az elektromos fűnyírónál min­den karbantartási munkát úgy végezzen el, hogy előtte áramtalanítsa a gépet; a motoros fűnyírónál pedig csavarja ki a gyújtógyertyát.

A fűnyíró legfontosabb részei a kések és a kerekek vagy görgők. Kaparja le a felgyü­lemlett sarat a kerekekről vagy a görgőkről egy régi konyhakéssel. Tiszta állapotban per­metezze be védőolajjal.

A kenés a fűnyíró típusától függ; olvassa el a rá vonatkozó használati utasítást. Általános szabály szerint a fűnyírót minden nyolcórai használat után meg kell kenni. Téli tárolás előtt permetezze be olajjal.

A folyamatos használat során ellenőrizze a csavarokat, mert a gép rezgésétől megla­zulhatnak. Biztosítsa az állítható csavarok könnyű forgathatóságát is; minden olajozást igénylő hely maradjon tiszta, és a védőkupa­kok jól zárjanak.

A kések karbantartása Ellenőrizze a hengeres fűnyíró késeit, mert a kövek és más ke­mény tárgyak kárt okozhatnak bennük. Szün­tesse meg a csorbulásokat, s erős kalapács­ütésekkel egyenesítse ki az elhajolt késeket. Ellenőrizze, hogy a vágóhenger a megfelelő helyzetben legyen a rögzített alsó késhez ké­pest. Ha túl nagy a távolság, a gép nem nyír, ha túl kicsi, akkor pedig beszorul.

A megfelelő beállítást úgy éri el, hogy pa­pírlapot rak a henger kései és a rögzített kés közé, és megforgatja a hengert. A késnek vé­gig kell vágnia a papírlapot teljes hosszában. A vágás állítását a henger végén található állítócsavarokkal végezze el.

Ha a henger kései életlenek, élesítse meg csiszolóanyaggal.

Miután rájuk kente a csiszolóanyagot, for­gassa őket kézzel visszafelé, így az anyag a henger és az alsó kés közé szorul. Az élesí­tés után töröljön minden kést tisztára.

Ha az alsó kés tompa és már nem lehet megélesíteni, a tartócsavarok meglazításával szerelje le és szakboltban szerezze be a kí­vánt pótlást. Ha az új kést festék védőréteg fedi, beszerelés előtt távolítsa el.

Forgókéses fűnyírók Kétféle forgókéses fű­nyíró van: a légpárnás fűnyíró, amely műkö­dés közben a levegőben lebeg, a nagyobb méretű pedig kerekeken gurul, és a vágás magassága állítható. Mindkét típusnál fontos a ház tisztántartása, mivel a rátapadt sár és fű befolyásolja a nyírás hatékonyságát. Hasz­nálat után tisztítsa meg a felületet. A légcsavarhoz hasonló alakú kések nagyon gyorsan forognak és könnyen kicsorbulnak, ha ke­mény tárgyba ütköznek, tehát a késeket min­den használat után ellenőrizze. Állítsa le a gépet, és ne nyúljon hozzá addig, míg a ké­sek forognak. A villanyárammal működő gé­peknél tisztítás közben mindig húzza ki a vil­lásdugót a hálózatból.

Ha a kés kicsorbul, vegye ki a gépből úgy, hogy a nagy rögzítő csavart vagy anyát tart­va, kiemeli a kést meg a késtartót. Fogja a kést satuba, ráspollyal vagy csiszolókővel távolítsa el a csorbákat, és élesítse ki a szélét. Ha a kés nagyon sérült, szakboltban sze­rezzen be pótlást.

Fontos, hogy a kés ki legyen egyensúlyoz­va, mivel a kiegyensúlyozatlan kés rezgést okoz, ami tönkreteszi a csapágyakat. Okoz­hatja a bajt az is, ha az egyik végéről túl sok fémet reszel le. Ezt úgy ellenőrizheti, hogy a satuba befog vízszintesen egy használaton kívüli, keskeny pengéjű kést, és a fűnyíró ké­sét a középső lyuknál ezen kiegyensúlyozza. Ha a fűnyíró kése egyik oldalra billen, akkor reszelje meg a nehezebbik végén mindaddig, míg egyensúlyban nem marad.

A gyors forgókés veszélyes lehet, ha va­lakinek a lába a fűnyíró karimája alá csúszik; hogy e veszélyt elkerüljék, a gyártók mű­anyag kést vagy madzagot használnak; ezek csak a füvet vágják el. A műanyag kések nem olyan tartósak, mint az acélból készültek, ezért sok tartalék késre van szükség. Egyes típusokhoz mindkét fajta kés kapható.

Motorok A benzinmotoros fűnyíró motorja rendszeres karbantartást igényel. Vegye ki a gyújtógyertyát, és évente legalább kétszer tisztítsa meg. Gyertyakefével vagy finom, összehajtogatott dörzspapírral távolítsa el a szénmaradékot az orráról meg az elekt­ródákról. Ellenőrizze az elektródák közötti rést a karbantartási kézikönyvben ajánlott tá­volságmérővel.

Állítsa megfelelő távolságra úgy, hogy a földelektródát a központi elektróda irányá­ban vagy visszafelé hajlítsa.

Ellenőrizze a porlasztó légszűrőjét, amit tisztán kell tartani. Vegye ki belőle a szi­vacsszerű szűrőelemet, mossa ki folyékony mosószeres vízben, öblítse ki, és szárítsa meg. Tegyen rá néhány csepp motorolajat, szorítsa össze, hogy az olaj egyenletesen el­oszoljon, aztán helyezze vissza. Az eldugult üzemanyag-vezeték akadályozza a benzin áramlását; ezért húzza ki a csövet a porlasz­tónál, és ellenőrizze, szabadon áramlik-e az üzemanyag.

Ha eldugult, akkor újítsa fel az üzem­anyagcsövet, és ha kell, a szűrőt is (bizonyos típusoknál egybe van építve). Ha feltölti üzemanyaggal, használjon olyan tölcsért, amelybe finom gézből szűrőt téve a szennye­zést felfogja. Az olajtartályt mindig a megfele­lő magasságig töltse fel.

Kábelek Az elektromos fűnyíróknál rendsze­resen ellenőrizze a kábeleket, nem sérültek-e meg, s ha igen, azonnal cserélje ki, vagy vág­ja ki a sérült részt, és vízhatlan kábelcsatla­kozóval, zsugorcsővel kapcsolja össze.

Ellenőrizze a csatlakozódugó csavarjait, nem lazultak-e meg, és jól rögzíti-e a kábelt a biztonsági szíj. Ha új dugóra van szükség, gumiból készültet válasszon.

A biztonságot szolgáló gyors kikapcsolás lehetősége érdekében a fűnyírókba olyan kézi kapcsolót szerelnek, amely csak addig kapcsolja be a gép áramellátását, amíg azt lenyomva tartják.

Akkumulátorról üzemelő fűnyírók is van­nak, de ezek hazánkban nincsenek elter­jedve.

 

Forrás: otthonipraktikak.hu

2016.03.31

Láncfűrész karbantartása
Napi rendszeres karbantartás

fűrész

Ellenőrizze a gázkart, hogy egyenletesen jár-e. Ha bármilyen okból megszorulna, vagy a motor nem járna alapjáraton, akkor a fűrészt az ismételt használat előtt vissza kell vinni a kereskedőjéhez. Győződjön meg arról is, hogy a gázkart ne lehessen meghúzni, amíg a gázbiztosító kart be nem nyomták.

Tisztítsa meg a láncféket és ellenőrizze, hogy az a leírásnak megfelelően működik-e. Győződjön meg róla, hogy a láncfogó nem sérült-e meg. Ellenkező esetben azonnal cserélje ki azt!

Szükség szerint tisztítsa meg vagy cserélje ki a levegőszűrőt.

Ellenőrizze le, hogy nem sérült-e meg, vagy nem lyukas-e.

Az egyenletes kopás miatt a láncvezetőt naponta meg kell fordítani. Ellenőrizze a kenőfuratot a láncvezetőn és győződjön meg róla, hogy nincs eltömődve. Tisztítsa meg a láncvezető vájatát. Ha a láncvezető orrkerékkel rendelkezik, akkor annak a kenéséről is gondoskodni kell.

Ellenőrizze az olajozó működését, hogy az a láncvezető és a lánc megfelelő kenéséről gondoskodhasson.

Élezze meg a láncot és ellenőrizze a láncfeszítést és a lánc állapotát. Ellenőrizze, hogy az orrkerék nem kopott-e. Szükség esetén cserélje ki.

Ellenőrizze az indítófogantyút és az indítókötelet, hogy nem kopott-e vagy nem sérült-e. Tisztítsa meg a levegőbeszívó részt az indító házon.

Ellenőrizze, hogy a készüléken nem lazult-e meg csavar vagy csavaranya és szükség szerint húzza meg újra.

Ellenőrizze a STOP kapcsolót és győződjön meg róla, hogy az valóban kikapcsolja-e a motort.

Ellenőrizze a katalizátorral felszerelt fűrész hűtőrendszerét.Heti rendszeres karbantartás

Ellenőrizze le, hogy a rezgéscsillapítók nem puhultak-e fel vagy nem tépődtek-e el.

Kenje meg a tengelykapcsoló házban levő lánckerék csapágyat.

Ha sorjás a láncvezető oldala, akkor távolítsa el a sorját.

Tisztítsa meg az indítógyertyát és ellenőrizze az elektróda rést. A megfelelő elektróda hézag 0,5 mm (0,020”)

Ellenőrizze az indítófogantyút és az indítókötél visszahúzó rugót. Tisztítsa meg a lendkerék bordáit.

Tisztítsa meg a hengeren levő hűtőbordákat.

Tisztítsa meg vagy cserélje ki a szűrőt a kipufogódobban.

Tisztítsa meg a karburátor testet és a levegőszűrő házat.Havi rendszeres karbantartás

Ellenőrizze a fékszalagot a láncféken, hogy nem kopott-e.

Ellenőrizze a tengelykapcsoló közepét, a tengelykapcsoló dobot és a tengelykapcsoló rugót, hogy nem kopottak-e.

Tisztítsa meg a karburátor külsejét.

Ellenőrizze az üzemanyagszűrőt. Szükség esetén cserélje ki.

Tisztítsa ki az üzemanyagtartály belsejét.

Tisztítsa ki az olajtartály belsejét.

Ellenőrizza az összes kábelt és csatlakozókat.

2016.03.31

A fűkasza és a tisztítófűrész rendszeres karbantartása

A fűkasza optimális élettartama és megbízhatósága szempontjából elengedhetetlen annak rendszeres karbantartása. Az alább felsorolt pár pont segít Önnek a megfelelő termékkarbantartásban.

kasza

Napi rendszeres karbantartásTisztítsa meg a készülék külső burkolatát.

Győződjön meg róla, hogy a heveder nem sérült-e meg.

Győződjön meg róla, hogy gázbiztosító kar és a gázkar biztonsági szempontból megfelelően működik-e.

Ellenőrizze le, hogy a STOP kapcsoló működik-e.

Ellenőrizze le, hogy a vágófej nem forog-e alapjáraton.

Tisztítsa ki a levegőszűrőt. Szükség esetén cserélje ki.

Ellenőrizze le, hogy a szórásvédő nem sérült-e meg vagy nem repedt-e meg.

Cserélje ki a szórásvédőt, ha azt ütés érte vagy megrepedt.

Ellenőrizze le, hogy a penge jól központosított, éles legyen és nem repedt-e meg. A központosítatlan penge vibrációt okoz, ami károsíthatja a készüléket.

Ellenőrizze, hogy a damilfej nem sérült-e meg vagy nem repedt-e meg. Szükség esetén cserélje ki a damilfejet.

Ellenőrizze le, hogy a biztosítócsavar meg van-e húzva.

Ellenőrizze le, hogy a kés szállítási védője ép-e és megfelelően biztonságos-e.

Ellenőrizze le, hogy minden csavar és csavaranya meg van-e húzva.Heti rendszeres karbantartásEllenőrizze az indítófogantyút, az indítókötelet és az indítókötél visszahúzó rugót.

Győződjön meg róla, hogy a rezgéscsillapítók nem sérültek-e meg.

Tisztítsa meg a gyújtógyertya külső felületét. Távolítsa el a gyújtógyertyát és ellenőrizze az elektróda hézagot. Állítsa be az elektróda hézagot 0,5 mm-re, vagy cserélje ki a gyújtógyertyát.

Tisztítsa meg a lendkerék hűtőbordáit.

Tisztítsa ki vagy cserélje ki a kipufogódobban található szikrafogót (nem a katalizátorral felszerelt kipufogódob esetén).

Tisztítsa meg a karburátor területét.

Tisztítsa meg a hengeren levő hűtőbordákat és ellenőrizze le, hogy a levegőbeszívó rész az indítóegységen nincs-e eltakarva.

Győződjön meg arról, hogy a kúpfogaskerék hajtómű ¾ részig fel van-e töltve speciális zsírral. Ha szükséges, töltse meg speciális zsírral.Havi rendszeres karbantartásTisztítsa ki az üzemanyagtartályt.

Tisztítsa meg a karburátort és az azt körülvevő területet.

Tisztítsa meg a hűtőbordákat és az azt körülvevő területet.

Ellenőrizze az üzemanyagszűrőt és az üzemanyagcsövet. Szükség szerint cserélje ki.

Ellenőrizzen minden kábelt és csatlakozót.

Ellenőrizze a tengelykapcsolót, a tengelykapcsoló dobot és a tengelykapcsoló rugót, hogy nem kopottak-e. Szükség szerint cserélje ki.

gls

 

Add a Startlaphoz

 

Ceginformáció megbizhatósági tanusitvány

Látogató számláló

0
2
8
0
1
8
1

Szilágyi Üzletház elérhetőség: +36 20/427-1555 | info@toya.hu

 

Szilágyi Tüzép elérhetőség: +36 66/641-378 | tuzep@toya.hu

Vásárlási feltételek

Általános szerződési feltételek
Adatkezelési tájékoztató
Általános szerződési feltételek
1. Bevezetés

Jelen Általános Szerződési Feltételek (továbbiakban ÁSZF) tartalmazza a www.toya.hu weboldalon (a továbbiakban: honlap) elérhető szolgáltatás igénybevételének igénybevevő (továbbiakban: Felhasználó) általi használatának feltételeit. A honlap használatához szükséges azon technikai tájékoztatást, melyet ezen ÁSZF nem tartalmaz, a honlapon elérhető tájékoztatások nyújtják. A Felhasználó a honlap használatával tudomásul veszi és elfogadja a jelen ÁSZF-ben foglaltakat.

2. A Szolgáltató

Név: Szilágyi és Szilágyi Bt.

Székhely: 5630 Békés, Rákóczi út 27.

Levelezési cím: 5630 Békés, Rákóczi út 27.

Üzlethelyiség címe: 5630 Békés Rákóczi út 27.

Képviselő neve: Szilágyi Üzletház

Cégjegyzékszám: 04-06-005163

Bejegyző Bíróság neve: Békés megyei cégbíróság Gyula

Adószám: 20875879-2-04

Közösségi adószám: Adja meg!

Számlavezető pénzintézet: Adja meg!

Számlaszám: 10402025-50495053-50491006

IBAN számlaszám: Adja meg!

E-mail cím: info@toya.hu

Telefonszám: +36-20/399-93-01

Fax:

3. A honlapon folytatott tevékenység

Szerszám kis és nagykereskedelem.

4. Felhasználási feltételek

4.1. Felelősség

A Felhasználó a honlapot kizárólag a saját kockázatára használhatja, és elfogadja, hogy a Szolgáltató nem vállal felelősséget a használat során felmerülő vagyoni és nem vagyoni károkért a szándékosan, súlyos gondatlansággal, vagy bűncselekménnyel okozott, továbbá az életet, testi épséget, egészséget megkárosító szerződésszegésért való felelősségen túlmenően.

A Szolgáltató kizár minden felelősséget a honlap használói által tanúsított magatartásért és hogy a Felhasználó teljes mértékben és kizárólagosan felelős saját magatartásáért.

A Felhasználó köteles gondoskodni arról, hogy a honlap használata során harmadik személyek jogait vagy a jogszabályokat sem közvetlenül, sem közvetett módon ne sértse.

A Felhasználók által a honlap használata során esetlegesen elérhetővé tett tartalmat (például hozzászólás) a Szolgáltató jogosult, de nem köteles ellenőrizni, és a közzétett tartalmak tekintetében a Szolgáltató jogosult, de nem köteles jogellenes tevékenység folytatására utaló jeleket keresni és ezekért felelősséget nem vállal.

4.2. Szerzői jogok

A honlap teljes egésze (szövegek, képek, grafikai elemek, stb...) szerzői jogvédelem alá esik, így kereskedelmi célokra másolni, módosítani, terjeszteni tilos!

5. A honlapon történő vásárlás

5.1. Megrendelés folyamata

A honlap termékbemutatási, és online megrendelési lehetőséget biztosít a Felhasználók számára. A honlapon a Felhasználó menüpontok segítségével böngészhet. A termékek kategóriarendszerbe sorolva találhatók meg. Az Akciós termékek kategóriában az áruházban kapható összes akciós termék megtalálható. Minden terméknél külön-külön szerepel az akció kezdeti és lejárati dátuma, vagy a kezdeti dátum és a készlet erejéig megjelölés. A Többet olcsóbban menüpont alatt találja azokat a termékeket, amelyekre az áruház több darab rendelése esetén mennyiségi kedvezményt biztosít. Az Újdonságok menüpontban találhatók a honlap kínálatában újonnan megjelenő termékek.

A kategória nevére kattintva a benne szerelő termékek listája látható. Ha az adott kategóriában lévő összes termék nem fér ki egy oldalra, akkor a termékek felett és alatt lévő számok segítségével lehet lapozni. A termék listáról a részletes termék oldal a termék nevére klikkelve érhető el, itt tájékozódhat a megrendelni kívánt termék részletes jellemzőiről, áráról.

A honlapon lehetőség van kulcsszó alapján terméket keresni. A keresési feltételeknek megfelelő termék találatok a kategóriákhoz hasonlóan listaszerűen jelennek meg.

A választott termék a kosár gomb segítségével helyezhető a kosárba, a gomb mellett a szükséges darabszám beállítható. A Felhasználó a kosár tartalmát a Kosár menüpont segítségével ellenőrizheti. Itt módosíthatja azt, hogy a kosárba tett termékből milyen mennyiséget kíván rendelni, illetve törölheti az adott tételt. A Kosár ürítése gomb segítségével lehetőség van a kosár teljes kiürítésére is. A Felhasználó a Megrendelés gombra klikkelve folytathatja a vásárlási folyamatot. Második lépésként lehetőség van belépésre, regisztrációra, valamint regisztráció nélküli vásárlásra.

A regisztráció, és a regisztráció nélküli vásárlás esetén az alábbi adatokat kell a Felhasználónak megadnia: e-mail cím, név, telefonszám, számlázási cím, valamint ha ettől eltérő a szállítási cím. Regisztrációhoz az előbbi adatokon felül egy jelszó megadása is szükséges. A sikeres regisztrációról a Felhasználó e-mailben, és a honlapon tájékozódhat. A Felhasználó a regisztrációjának törlését e-mailben kérheti a Szolgáltatótól, ez esetben új vásárláshoz újra kell regisztrálnia. A hozzáférési adatok titokban tartásáért a Felhasználó felelős. A Felhasználó felelős az adatai frissítéséért, valamint köteles a Szolgáltatónak bejelenteni, ha tudomására jutott, hogy az adataival harmadik fél visszaélt. Elfelejtett jelszó esetén a honlapon új jelszó kérhető a regisztrált e-mail címre. Amennyiben a Felhasználó korábban regisztrált a honlapon, a megrendelési folyamat az e-mail címének és jelszavának megadásával folytatható.

A megrendelés következő lépéseként a Felhasználónak ki kell választania a számára megfelelő fizetési és szállítási módot. A Felhasználó egy összefoglaló oldal segítségével ellenőrizheti minden korábban megadott adatát, és a megrendelni kívánt termékeket, azok mennyiségét. Adatbeviteli hibák esetén a ceruza ikon segítségével javíthat a megadott adatokon. Ha mindent megfelelőnek talál, akkor a Megrendelés elküldése gomb segítségével véglegesítheti rendelését. Erről a honlapon, illetve e-mailben kap megerősítést. Amennyiben a megrendelés rögzítése után (pl.: a visszaigazoló e-mailben) észlel hibás adatot azt haladéktalanul, de legfeljebb 24 órán belül köteles jelezni azt a Szolgáltató felé.

Megrendelési szándéktól függetlenül a Felhasználó a belépést a Vásárló Belépés ablak, vagy a Belépés menüpont segítségével végezheti el. Belépés után megjelenik egy Adatok módosítása menüpont, ahol a regisztráció során megadott adatait tudja módosítani, valamint a leadott megrendelésének adatait, és állapotát követheti nyomon.

Egyebek: Be kell e jelentkezni az árak megtekintéséhez, a termékek kosárba helyezéséhez? Bankkártyás, egyéb online fizetési lehetőség van? Ezek esetén a folyamat leírása. Kosár elmenthető-e későbbi vásárláshoz (automatikusan vagy gomb segítségével)? Van-e kupon elfogadás az áruházban? Van-e pontgyűjtés? Egyéb rendelés paramétereket meg kell-e adni? Stb...

5.2. Ajánlati kötöttség, visszaigazolás

A Szolgáltató a Felhasználót 48 órán belül tájékoztatja a visszaigazolásról. Ha a Felhasználó nem kapja ezt meg 48 órán belül a visszaigazolást, úgy a Felhasználó mentesül ajánlati kötöttsége alól, a megrendelt termékeket nem köteles átvenni.

A visszaigazoló e-mail tartalmazza a vásárlás során megadott adatokat, a rendelési adatokat, a megrendelt termék(ek) nevét, árát, a választott fizetési és szállítási módokat, a rendelés sorszámát, valamint ezen felül a Felhasználó rendeléssel kapcsolatos megjegyzéseit.

5.3. A szerződés létrejötte

A szerződés megkötésére magyar nyelven van lehetőség. A megrendelés leadása elektronikus úton megkötött szerződésnek minősül, amelyre az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvényben foglaltak megfelelően irányadóak. A szerződés a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014 (II.26.) Korm. rendelet hatálya alá tartozik, és szem előtt tartja a fogyasztók jogairól szóló Európai Parlament és a Tanács 2011/83/EU irányelvének rendelkezéseit.

A szerződés az automatikus visszaigazolás megérkezésével jön létre. VAGY

A Szolgáltató az automata visszaigazoló e-mailen felül küld a Felhasználó részére egy második e-mailt (külön elfogadó e-mail) 48 órán belül, amellyel a Felhasználó ajánlatát elfogadja, és így a szerződés az ajánlat Szolgáltató általi elfogadásáról szóló külön e-mail megérkezésekor jön létre és nem a megrendelés automatikus visszaigazolásáról szóló e-mail 48 órán belüli megérkezésével.

5.4. A szerződés iktatása

A honlapon keresztül kötött szerződés nem minősül írásbeli szerződésnek, a Szolgáltató azt nem iktatja, utólagosan nem hozzáférhető.

A Szolgáltató aláveti e magát bármilyen magatartási kódex rendelkezéseinek és amennyiben igen, akkora magatartási kódex hol érhető el.

5.5. Számla

A Szolgáltató papíralapú számlát állít ki.

A számlát az megrendelt árú átvételekor a csomagolásban elhelyezve küldi a Szolgáltató.

Ha a Felhasználó egyes tételekről külön számlát szeretne kérni, akkor ezt jeleznie kell a Szolgáltató irányába.

5.6. Fizetés

5.6.1. Előre utalás

Előre utalásos fizetési módnál a termék árát a Szolgáltató számlájára a termék feladása előtt kell átutalni.
A csomag átvételekor a vásárlónak nincs fizetési kötelezettsége.
Előre utalásos fizetésnél kérjük tüntesse fel az utalás megjegyzések rovatában a megrendelés számát!
Kérem addig ne utalják át a megrendelt termék vételárát míg rendelésüket nem igazoljuk vissza! 
Átutaláshoz szükséges adatok: Kedvezményezett neve: Szilágyi és Szilágyi Bt.. Számlaszám: 10402025-50495053-50491006 (K&H Bank).

5.6.2. Utánvét

5.6.3. Készpénzzel a helyszínen

5.7. Átvételi lehetőséges, Szállítás

5.7.1. XXX futárszolgálat

A kiszállítást a GLS futárszolgálat kis csomagok esetében, a raklapos küldemények szállítását a Magyar Posta végzi.

Kiszállítás csak Magyarország területére lehetséges, a megértésüket köszönjük.

Munkanapokon hétfőtől-péntekig, 08:00-17:00 óra között.

A csomag várható kiszállítását a visszaigazoló e-mailben a megjegyzés rovatában megtalálja. 

A csomagszám alapján ezen az oldalon nyomon követhető a csomag: https://gls-group.eu/HU/hu/csomagkovetes 

Az esetben amikor a futár a megadott címen nem talál senkit és a megadott telefonos elérhetőségen sem éri el a címzettet akkor egy másik napon kísérli meg a kiszállítást.

Ha a termék átvételekor a Felhasználó köteles megvizsgálni, hogy a termék sérülésmentes-e. Amennyiben sérülést tapasztal a csomagoláson, a terméken, a Felhasználó kérheti a futártól jegyzőkönyv felvételét, mert a termék futártól való átvételével illetve az átvételt igazoló dokumentum aláírásával a termék mennyiségi és minőségi átvétele megtörténik, ami azt jelenti, hogy az átvételt követően a Felhasználó kizárólag elállási jogával élhet, ezért a kiszállítást végző személy távozása után a Szolgáltatónak utólag mennyiségi és minőségi reklamációt nem áll módjában elfogadni.

Amennyiben az átvételkor láthatóan sérült a csomagolás vagy a termék, és a sérülés az áru átvételét megelőzően keletkezett, a termék visszavételét, illetve cseréjét a Szolgáltató díjmentesen biztosítja. Az átvételt követően észlelt sérülésért a Szolgáltató felelősséget nem vállal!

A csomagküldés nettó 80.000 Ft végösszeg alatt bruttó 2500 Ft-ba kerül, nettó 80.000 Ft-tól INGYENES.

Szállítási határidő GLS - futárral 1-2 munkanap

MPL raklapos csomag kiszállítása 2-3 munkanap

A Szolgáltató - eltérő megállapodásának hiányában - a szerződés megkötését követően késedelem nélkül, de legkésőbb harminc napon belül köteles a Fogyasztó rendelkezésére bocsátani (kiszállítani) a terméket. A Szolgáltató késedelme esetén a Fogyasztó jogosult póthatáridőt tűzni. Ha a Szolgáltató a póthatáridőn belül nem teljesít, a Fogyasztó jogosult a szerződéstől elállni. A Fogyasztó póthatáridő tűzése nélkül akkor jogosult a szerződéstől elállni akkor, ha a Szolgáltató a szerződés teljesítését megtagadta vagy a szerződést a felek megállapodása szerint vagy a szolgáltatás felismerhető rendeltetésénél fogva a meghatározott teljesítési időben - és nem máskor - kellett volna teljesíteni.

Stb...

5.7.3. Személyes átvétel

Üzletünkben:
5630 Békés, Rákóczi út 27
H - P : 8:00-tól - 16:30-ig
Szo : 8:00-tól - 12-ig

6. Elállási jog

6.1. Elállási jog gyakorlásának menete

Az e pontban foglaltak kizárólag a szakmája, önálló foglalkozása vagy üzleti tevékenysége körén kívül eljáró természetes személyre vonatkoznak, aki árut vesz, rendel, kap, használ, igénybe vesz, valamint az áruval kapcsolatos kereskedelmi kommunikáció, ajánlat címzettje (a továbbiakban Fogyasztó).

A terméknek, több termék szolgáltatásakor az utoljára szolgáltatott terméknek, a Fogyasztó vagy az általa megjelölt, a fuvarozótól eltérő harmadik személy általi átvételének napjától számított tizennégy (14) napon belül a szerződéstől indokolás nélkül elállni.

Fogyasztót a szerződés megkötésének a napja és a termék átvételének napja közötti időszakban is gyakorolja elállási jogát.

Ha a Fogyasztó elállási jogával élni kíván, elállási szándékát tartalmazó egyértelmű nyilatkozatát köteles eljuttatni (például postán, telefaxon vagy elektronikus úton küldött levél útján) a jelen ÁSZF 1. pontjában feltüntetett elérhetőségek igénybevételével a Szolgáltató részére. Ebből a célból a Fogyasztó felhasználhatja a megrendelést visszaigazoló e-mailhez mellékelt elállási nyilatkozat - mintát is. A Fogyasztó határidőben gyakorolja elállási jogát, ha a fent megjelölt határidő lejárta előtt elküldi elállási nyilatkozatát a Szolgáltató részére.

A Fogyasztót terheli annak bizonyítása, hogy elállási jogát az 5. pontban meghatározott rendelkezéseknek megfelelően gyakorolta.

Mindkét esetben a Szolgáltató e-mailben haladéktalanul visszaigazolja a Fogyasztó elállási nyilatkozatának megérkezését.

Írásban történő elállás esetén azt határidőben érvényesítettnek kell tekinteni, ha a Fogyasztó az erre irányuló nyilatkozatát 14 naptári napon belül (akár a 14. naptári napon) elküldi a Szolgáltatónak.

Postai úton történő jelzés alkalmával a postára adás dátumát, e-mail vagy telefaxon keresztül történő értesítés esetén az e-mail illetve a fax küldésének idejét veszi figyelembe a Szolgáltató a határidő számítás szempontjából. A Fogyasztó levelét ajánlott küldeményként adja postára, hogy hitelt érdemlően bizonyítható legyen a feladás dátuma.

A Fogyasztó elállás esetén köteles a megrendelt terméket a Szolgáltató 1. pontban feltüntetett címére indokolatlan késedelem nélkül, de legkésőbb elállási nyilatkozatának közlésétől számított 14 napon belül visszaküldeni. A határidő betartottnak minősül, ha a Fogyasztó a 14 napos határidő letelte előtt elküldi (postára adja vagy az általa megrendelt futárnak átadja) a terméket.

A termék a Szolgáltató címére történő visszaküldésének költsége a Fogyasztót terheli. A Szolgáltatónak az utánvéttel visszaküldött csomagot nem áll módjában átvenni. A termék visszaküldésének költségének kívül az elállás kapcsán a Fogyasztót semmilyen más költség nem terheli.

Ha a Fogyasztó eláll a szerződéstől, haladéktalanul, de legkésőbb a Fogyasztó elállási nyilatkozatának kézhezvételétől számított 14 napon belül a Szolgáltató visszatéríti a Fogyasztó által teljesített valamennyi ellenszolgáltatást, ideértve a fuvarozási (kiszállításért fizetett) költséget is, kivéve azokat a többletköltségeket, amelyek amiatt merültek fel, hogy a Fogyasztó a Szolgáltató által felkínált, legolcsóbb szokásos fuvarozási módtól eltérő fuvarozási módot választott. A Szolgáltató jogosult a visszatérítést mindaddig visszatartani, amíg vissza nem kapta a terméket, vagy a Fogyasztó nem igazolta hitelt érdemlően, hogy azt visszaküldte: a kettő közül a Szolgáltató a korábbi időpontot veszi figyelembe.

A visszatérítés során az eredeti ügylet során alkalmazott fizetési móddal egyező fizetési módot alkalmaz a Szolgáltató, kivéve, ha a Fogyasztó más fizetési mód igénybevételéhez kifejezetten a hozzájárulását adja; e visszatérítési mód alkalmazásából kifolyólag a Fogyasztót semmilyen többletköltség nem terheli.

A Fogyasztó kizárólag akkor vonható felelősségre a termékben bekövetkezett értékcsökkenésért, ha az a termék jellegének, tulajdonságainak és működésének megállapításához szükséges használatot meghaladó használat miatt következett be.

6.2. A Fogyasztót mely esetekben nem illeti meg az elállási jog

Szolgáltatás nyújtására irányuló szerződés esetében a szolgáltatás egészének teljesítését követően, ha a Szolgáltató a teljesítést a Fogyasztó kifejezett, előzetes beleegyezésével kezdte meg, és a Fogyasztó tudomásul vette, hogy a szolgáltatás egészének teljesítését követően felmondási jogát elveszíti.

Olyan termék vagy szolgáltatás tekintetében, amelynek ára, illetve díja a pénzpiac Szolgáltató által nem befolyásolható, a 14 napos elállási határidő alatt is lehetséges ingadozásától függ.

Olyan nem előre gyártott termék esetében, amelyet a Fogyasztó utasítása alapján vagy kifejezett kérésére állított elő a Szolgáltató elő, vagy olyan termék esetében, amelyet egyértelműen a Felhasználó személyére szabtak.

Romlandó vagy minőségét rövid ideig megőrző termék tekintetében.

Olyan zárt csomagolású termék tekintetében, amely egészségvédelmi vagy higiéniai okokból az átadást követő felbontása után nem küldhető vissza.

Olyan termék tekintetében, amely jellegénél fogva az átadást követően elválaszthatatlanul vegyül más termékkel.

Olyan alkoholtartalmú ital tekintetében, amelynek tényleges értéke a Szolgáltató által nem befolyásolható módon a piaci ingadozásoktól függ, és amelynek áráról a felek az adásvételi szerződés megkötésekor állapodtak meg, azonban a szerződés teljesítésére csak a megkötéstől számított harmincadik napot követően kerül sor.

Olyan vállalkozási szerződés esetében, amelynél a Szolgáltató a Fogyasztó kifejezett kérésére keresi fel a Felhasználót sürgős javítási vagy karbantartási munkálatok elvégzése céljából.

Lezárt csomagolású hang-, illetve képfelvétel, valamint számítógépes szoftver példányának adásvétele tekintetében, ha az átadást követően a Fogyasztó a csomagolást felbontotta.

Hírlap, folyóirat és időszaki lap tekintetében, az előfizetéses szerződések kivételével.

Nyilvános árverésen megkötött szerződések esetében.

Lakáscélú szolgáltatás kivételével szállásnyújtásra irányuló szerződés, fuvarozás, személygépjármű kölcsönzés, étkeztetés vagy szabadidős tevékenységekhez kapcsolódó szolgáltatásra irányuló szerződés esetében, ha a szerződésben meghatározott teljesítési határnapot vagy határidőt kötöttek ki.

A nem tárgyi adathordozón nyújtott digitális adattartalom tekintetében, ha a Szolgáltató a Fogyasztó kifejezett, előzetes beleegyezésével kezdte meg a teljesítést, és a Fogyasztó e beleegyezésével egyidejűleg nyilatkozott annak tudomásul vételéről, hogy a teljesítés megkezdését követően elveszíti elállási jogát.

7. Szavatosság

7.1. Kellékszavatosság

A Felhasználó a Szolgáltató hibás teljesítése esetén a vállalkozással szemben kellékszavatossági igényt érvényesíthet a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény rendelkezéseinek megfelelően.

Fogyasztói szerződés esetén a Fogyasztónak minősülő Felhasználó az átvétel időpontjától számított 2 éves elévülési határidő alatt érvényesítheti szavatossági igényeit, azokért a termékhibákért, amelyek a termék átadása időpontjában már léteztek. Két éves elévülési határidőn túl kellékszavatossági jogait a Felhasználó érvényesíteni már nem tudja.

Nem a Fogyasztóval kötött szerződés esetén a Felhasználó az átvétel időpontjától számított 1 éves elévülési határidő alatt érvényesítheti szavatossági igényeit.

Használt termékek esetén ez a határidő 0 év/hónap, de legfeljebb egy év.

A Felhasználó – választása szerint – az alábbi kellékszavatossági igényekkel élhet: Kérhet kijavítást vagy kicserélést, kivéve, ha ezek közül a Vásárló által választott igény teljesítése lehetetlen vagy a vállalkozás számára más igénye teljesítéséhez képest aránytalan többletköltséggel járna. Ha a kijavítást vagy a kicserélést a Felhasználó nem kérte, illetve nem kérhette, úgy igényelheti az ellenszolgáltatás arányos leszállítását vagy a hibát a vállalkozás költségére a Felhasználó is kijavíthatja, illetve mással kijavíttathatja vagy – végső esetben – a szerződéstől is elállhat.

Választott kellékszavatossági jogáról a Felhasználó egy másikra is áttérhet, az áttérés költségét azonban Felhasználó viseli, kivéve, ha az indokolt volt, vagy arra a vállalkozás adott okot.

A Felhasználó köteles a hibát annak felfedezése után haladéktalanul, de nem később, mint a hiba felfedezésétől számított kettő (2) hónapon belül közölni.

A Felhasználó közvetlenül a vállalkozással szemben érvényesítheti kellékszavatossági igényét.

A teljesítést (vagyis a kiszállítást, átvételt követő) követő hat hónapon belül felismert hiba esetén vélelmezni kell, hogy a hiba már a teljesítés időpontjában fennállt, kivéve, ha e vélelem a hiba jellegével, vagy a termék természetével összeegyeztethetetlen. A Szolgáltató csak akkor mentesül a szavatosság alól, ha ezt a vélelmet megdönti, vagyis bizonyítja, hogy a termék hibája a Felhasználó részére történő átadást követően keletkezett. Ennek alapján a Szolgáltató nem köteles a Felhasználó kifogásának helyt adni, ha megfelelően bizonyítja, hogy a hiba oka, a termék nem rendeltetésszerű használatának következménye. A teljesítést követő hat hónap elteltével azonban a bizonyítási teher megfordul, vagyis vita esetén a Felhasználónak kell bizonyítania, hogy a hiba már a teljesítés időpontjában fennállt.

7.2. Termékszavatosság

Termékszavatosság kizárólag ingó dolog (termék) hibája esetén merülhet fel. Ez esetben a Fogyasztónak minősülő a Felhasználó – választása szerint – az 7.1. pontban meghatározott jogát vagy termékszavatossági igényt érvényesíthet.

Termékszavatossági igényként a Felhasználó kizárólag a hibás termék kijavítását vagy kicserélését kérheti.

A termék akkor minősül hibásnak, ha az nem felel meg a forgalomba hozatalakor hatályos minőségi követelményeknek vagy pedig, ha nem rendelkezik a gyártó által adott leírásban szereplő tulajdonságokkal.

Termékszavatossági igényét a Felhasználó a termék gyártó általi forgalomba hozatalától számított két (2) éven belül érvényesítheti. E határidő elteltével e jogosultságát elveszti.

A Felhasználó a termékszavatossági igényét kizárólag az ingó dolog gyártójával vagy forgalmazójával szemben gyakorolhatja.

A termék hibáját termékszavatossági igény érvényesítése esetén a Felhasználónak kell bizonyítania.

A gyártó (forgalmazó) kizárólag akkor mentesül termékszavatossági kötelezettsége alól, ha bizonyítani tudja, hogy:

 • a terméket nem üzleti tevékenysége körében gyártotta, illetve hozta forgalomba, vagy
 • a hiba a tudomány és a technika állása szerint a forgalomba hozatal időpontjában nem volt felismerhető vagy
 • a termék hibája jogszabály vagy kötelező hatósági előírás alkalmazásából ered.

A gyártónak (forgalmazónak) a mentesüléshez elegendő egy okot bizonyítania.

Ugyanazon hiba miatt kellékszavatossági és termékszavatossági igényt egyszerre, egymással párhuzamosan nem érvényesíthető. Termékszavatossági igény eredményes érvényesítése esetén azonban a kicserélt termékre, illetve kijavított részre vonatkozó kellékszavatossági igényét a Felhasználó a gyártóval szemben érvényesítheti.

7.3. Jótállás

Az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállással kapcsolatban az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet tartalmaz előírásokat. A rendelet (tárgyi) hatálya csakis az új, Magyarország területén kötött fogyasztói szerződés keretében értékesített és a rendelet mellékletében felsorolt termékekre vonatkozik.

A kormányrendelet mellékletében felsorolt tartós fogyasztási cikkek tekintetében a kötelező jótállás 1 év, melynek kezdő időpontja a termék a Fogyasztónak történő átadásának a napja vagy ha az üzembe helyezést a Szolgáltató vagy annak megbízottja végzi, az üzembe helyezés napja.

A vállalkozás jótállási kötelezettsége alól csak abban az esetben mentesül, ha bizonyítja, hogy a hiba oka a teljesítés után keletkezett.

Ugyanazon hiba miatt a Felhasználó kellékszavatossági és jótállási igényt, illetve termékszavatossági és jótállási igényt egyszerre, egymással párhuzamosan nem érvényesíthet, egyébként viszont a Felhasználó a jótállásból fakadó jogok az 7.1. és a 7.2. pontban meghatározott jogosultságoktól függetlenül megilletik.

7.4. Szavatossági, jótállási igények érvényesítése

A szavatossági igényeit a Felhasználó az alábbi elérhetőségeken érvényesítheti:

Név: Szilágyi és Szilágyi Bt.

Levelezési cím: 5630 Békés, Rákóczi út 27.

Telefonszám: +36-20/399-93-01

E-mail cím: info@toya.hu

8. Jogérvényesítési lehetőségek

8.1. Panaszügyintézés helye, ideje, módja

A Felhasználó a termékkel vagy a Szolgáltató tevékenységével kapcsolatos fogyasztói kifogásait az alábbi elérhetőségeken terjesztheti elő:

Név: Szilágyi és Szilágyi Bt.

Levelezési cím: 5630 Békés, Rákóczi út 27.

Telefonszám: +36-20/399-93-01

E-mail cím: info@toya.hu

A Szolgáltató a szóbeli panaszt, amennyiben arra lehetősége van, azonnal orvosolja. Ha a szóbeli panasz azonnali orvoslására nincs lehetőség, a panasz jellegéből adódóan vagy ha a Felhasználó a panasz kezelésével nem ért egyet, akkor a Szolgáltató a panaszról jegyzőkönyvet – melyet öt évig, a panaszra tett érdemi válaszával együtt - vesz fel.

A Szolgáltató a jegyzőkönyv egy példányát személyesen közölt (üzlethelyiségben) szóbeli panasz esetén helyben a Felhasználónak átadni, vagy ha ez nem lehetséges, akkor az alább részletezett írásbeli panaszra vonatkozó szabályok szerint köteles eljárni.

A Szolgáltató a telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési szolgáltatás felhasználásával közölt szóbeli panasz esetén a Felhasználónak legkésőbb az érdemi válasszal egyidejűleg megküldi a jegyzőkönyv másolati példányát.

Minden egyéb esetben a Szolgáltató az írásbeli panaszra vonatkozó szabályok szerint jár el.

A telefonon, vagy más hírközlési eszköz segítségével rögzített panaszt a Szolgáltató egyedi azonosítóval látja el, mely a későbbiekben egyszerűsíti a panasz visszakeresését.

A Szolgáltató a hozzá írásban érkezett panaszt 30 napon belül érdemben megválaszolja. Az intézkedés jelen szerződés értelmében a postára adást jelenti.

A panasz elutasítása esetén a Szolgáltató az elutasítás indokáról tájékoztatja a Felhasználót.

8.2. Egyéb jogérvényesítési lehetőségek

Amennyiben a Szolgáltató és a Felhasználó között esetlegesen fennálló fogyasztói jogvita a Szolgáltatóval való tárgyalások során nem rendeződik, az alábbi jogérvényesítési lehetőségek állnak nyitva a Felhasználó számára:

 • Panasztétel a fogyasztóvédelmi hatóságnál,
 • Békéltető testület eljárásának kezdeményezése (a Szolgáltató székhelye szerint illetékes Békéltető Testület elérhetőségeit fel kell tüntetni),
 • Bírósági eljárás kezdeményezése,
 • Stb...
9. Egyéb

9.1. ÁSZF, árak módosítása

A Szolgáltató jelen ÁSZFet, a honlapon forgalmazott termékek árait és egyéb feltüntetett árakat nem visszamenőleges hatállyal bármikor módosíthatja, a módosítás a honlapon történő közzétételt követően lép életbe, és csak az életbe lépést követő tranzakciókra érvényes.

9.2. Technikai korlátok

A honlapon történő vásárlás feltételezi a Felhasználó részéről az Internet lehetőségeinek és korlátainak ismeretét és elfogadását, különös tekintettel a technikai teljesítményekre és a felmerülő hibákra. A Szolgáltatót nem terheli felelősség, ha bármilyen működési hiba észlelhető az internetes hálózatban, ami megakadályozza a honlap működését és a vásárlást.

9.3. Adatvédelmi szabályzat

A szolgáltató adatvédelmi szabályzata a következő címen érhető el: https://www.toya.hu/shop_help.php?tab=privacy_policy

10. Általános Szerződési Feltételek hatályba lépése

 

Jelen Általános Szerződési Feltételek hatályba lépésének ideje: 2019. Január 19.

Adatkezelési tájékoztató
Adatvédelmi nyilatkozat

Adatvédelmi nyilatkozat

I. AZ ADATKEZELŐ

Az adatok kezelője a www.toya.hu weboldal (továbbiakban weboldal) üzemeltetője, a  Szilágyi és Szilágyi Bt. (Székhelye: 5630 Békés, Rákóczi út 27.; Cégjegyzékszám: 04-06-005163; Adószám: 20875879-2-04;).

 II. JOGSZABÁLYOKNAK VALÓ MEGFELELÉS

Az Adatvédelmi Nyilatkozat kialakítása során figyelembe vettük a vonatkozó hatályos jogszabályokat, illetve a fontosabb nemzetközi ajánlásokat. Ezekre tekintettel a Szilágyi és Szilágyi Bt. Adatvédelmi Nyilatkozata megfelel:

 • Magyarország Alaptörvénye;
 • az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Infotv.);
 • az egyének védelméről a személyes adatok gépi feldolgozása során, Strasbourgban, 1981. január 28. napján kelt Egyezmény kihirdetéséről szóló 1998. évi VI. törvény
 • az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvényt (eKertv.);
 • az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvényt (Eht.);
 • a kutatás és a közvetlen üzletszerzés célját szolgáló név- és lakcímadatok kezeléséről szóló 1995. évi CXIX. törvényt (Kknyt.);
 • a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvényt (Reklámtv.),
 • a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II.26.) Korm. rendeletet előírásainak, valamint
 • az "Online Privacy Alliance" ajánlásainak.

  III. FOGALOM-MEGHATÁROZÁSOK

Személyes adat: az érintettel kapcsolatba hozható adat - különösen az érintett neve, azonosító jele, valamint egy vagy több fizikai, fiziológiai, mentális, gazdasági, kulturális vagy szociális azonosságára jellemző ismeret -, valamint az adatból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés.

Adatkezelés: az alkalmazott eljárástól függetlenül az adatokon végzett bármely művelet vagy a műveletek összessége, így különösen gyűjtése, felvétele, rögzítése, rendszerezése, tárolása, megváltoztatása, felhasználása, lekérdezése, továbbítása, nyilvánosságra hozatala, összehangolása vagy összekapcsolása, zárolása, törlése és megsemmisítése, valamint az adatok további felhasználásának megakadályozása, fénykép-, hang- vagy képfelvétel készítése, valamint a személy azonosítására alkalmas fizikai jellemzők (pl. ujj- vagy tenyérnyomat, DNS-minta, íriszkép) rögzítése.

Adatfeldolgozás: az adatkezelési műveletekhez kapcsolódó technikai feladatok elvégzése, függetlenül a műveletek végrehajtásához alkalmazott módszertől és eszköztől, valamint az alkalmazás helyétől, feltéve hogy a technikai feladatot az adatokon végzik.

Adattovábbítás: az adat meghatározott harmadik személy számára történő hozzáférhetővé tétele.

Nyilvánosságra hozatal: az adat bárki számára történő hozzáférhetővé tétele.

Adatkezelő: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki vagy amely önállóan vagy másokkal együtt az adatok kezelésének célját meghatározza, az adatkezelésre (beleértve a felhasznált eszközt) vonatkozó döntéseket meghozza és végrehajtja, vagy az általa megbízott adatfeldolgozóval végrehajtatja.

Adatfeldolgozó: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki vagy amely az adatkezelővel kötött szerződése alapján - beleértve a jogszabály rendelkezése alapján történő szerződéskötést is - adatok feldolgozását végzi.

Adattörlés: az adatok felismerhetetlenné tétele oly módon, hogy a helyreállításuk nem lehetséges.

Hozzájárulás: az érintett akaratának önkéntes és határozott kinyilvánítása, amely megfelelő tájékoztatáson alapul, és amellyel félreérthetetlen beleegyezését adja a rá vonatkozó személyes adatok - teljes körű vagy egyes műveletekre kiterjedő – kezeléséhez.

IV. AZ ADATKEZELÉS JOGALAPJA

A Szilágyi és Szilágyi Bt. személyes adatot az érintett hozzájárulása alapján, a szolgáltatás nyújtásához szükséges mértékben vesz fel és kezel, illetve olyan esetekben, amikor azt törvény vagy – törvény felhatalmazása alapján, abban meghatározott körben – helyi önkormányzat rendelete elrendeli.

V. ADATVÉDELMI IRÁNYELVEK

Személyes adat csak meghatározott célból, jog gyakorlása és kötelezettség teljesítése érdekében kezelhető.

Az adatkezelésnek minden szakaszában meg kell felelnie a céljának.

Adatkezelés során csak olyan személyes adat kezelhető, amely az adatkezelés céljának megvalósulásához elengedhetetlen, a cél elérésére alkalmas. Az adatkezelés csak a cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig történhet.

A személyes adatok – törvényi előírás hiányában – kizárólag az érintett hozzájárulása esetén kezelhetőek. A személyes adat az adatkezelés során mindaddig megőrzi e minőségét, amíg kapcsolata az érintettel helyreállítható. Az érintettel akkor helyreállítható a kapcsolat, ha az adatkezelő rendelkezik azokkal a technikai feltételekkel, amelyek a helyreállításhoz szükségesek.

Az adatkezelés célja mellett egyértelmű tájékoztatást kell közzétenni arról, hogy az adatokat kik fogják kezelni, illetve feldolgozni.

Az adatok tárolását az adatkezelés céljával arányban állóan, az adatkezelés céljához szükséges ideig biztonságos módon kell megvalósítani.

Az adatkezelő köteles gondoskodni az adatok biztonságáról, valamint köteles megtenni azokat a technikai és szervezési intézkedéseket, kialakítani azokat az eljárási szabályokat, amelyek a vonatkozó jogszabályi rendelkezések érvényre juttatásához szükségesek.

VI. AZ ADATOK MINŐSÉGE

A személyes adatokra vonatkozó követelmények a gépi feldolgozás során:

a) az adatokat csak tisztességesen és törvényesen szabad megszerezni és feldolgozni

b) az adatokat csak meghatározott és törvényes célra szabad tárolni, és attól eltérő módon nem szabad felhasználni

c) az adatoknak tárolásuk céljával arányban kell állniuk, és meg kell felelniük e célnak, azon nem terjeszkedhetnek túl

d) az adatoknak pontosaknak, és ha szükséges időszerűeknek kell lenniük

e) az adatok tárolási módjának olyannak kell lennie, amely az adatalany azonosítását csak a tárolás céljához szükséges ideig teszi lehetővé

Különleges adatot nem lehet gépi úton feldolgozni a faji eredetre, a politikai véleményre, a vallásos vagy más meggyőződésre, valamint az egészségre, a szexuális életre vonatkozó személyes adatokat, kivéve, ha a hazai jog megfelelő biztosítékokat nyújt. Ez vonatkozik a büntető ítéletekkel kapcsolatos személyes adatokra is.

VII. AZ ADATKEZELÉS CÉLJA

Az adatok kezelésének célja Szilágyi és Szilágyi Bt.. szolgáltatásainak igénybevétele. A www.toya.hu weboldalon található a szolgáltatások igénybevétele regisztrációhoz kötött, melynél az adatkezelő személyes adatokat (felhasználónév, érvényes e-mail cím és jelszó) kér a felhasználótól. A regisztráció feltétele a Felhasználás Feltételek, valamint a jelen Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltak elfogadása.

A weboldal megtekintése során a technikai működés miatt automatikusan rögzítésre kerül a felhasználó látogatásának kezdő és befejező időpontja, illetve egyes esetekben - a felhasználó számítógépének beállításától függően - a böngésző, az operációs rendszer adatai és a felhasználó IP címe. Ezen adatokból a rendszer automatikusan statisztikai adatokat generál. A weboldal üzemeltetője ezen adatokat nem kapcsolja össze más személyes adatokkal, kizárólag a honlap látogatottsági statisztikák elkészítésére használja. A regisztrációval a felhasználók hozzájárulnak, hogy a weboldal üzemeltetője a személyes adataikat kezelje. A honlap használatához megadott adatok kezelése a felhasználó önkéntes hozzájárulásával, a jelen tájékoztatás ismeretében történik.

Az üzemeltető kezelésébe adott személyes adatok kezelésének célja a honlap szolgáltatásainak igénybevételét szolgálja, valamint a szolgáltatás biztosítása érdekében a szolgáltató és a felhasználó közötti kommunikációt biztosítja. Ezen adatok összesített, statisztikai célú felhasználására kerül sor.

Csak olyan személyes adat kezelhető, amely az adatkezelés céljának megvalósulásához elengedhetetlen, a cél elérésére alkalmas, csak a cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig. A Szilágyi és Szilágyi Bt. csak olyan terjedelemben kéri a személyes adatok megadását, amely a fenti célok miatt szükséges.

A Szilágyi és Szilágyi Bt. nem dolgoz fel különleges személyes adatot, így faji eredetre, a politikai véleményre, a vallásos vagy más meggyőződésre, valamint az egészségre, a szexuális életre vonatkozó személyes adatokat.

VIII. AZ ADATBIZTONSÁG

A Szilágyi és Szilágyi Bt. nem adja el, nem adja bérbe és semmilyen formában nem bocsájtja rendelkezésére a felhasználókra vonatkozó információkat más cégeknek, illetve magánszemélyeknek, és nem vállal kiküldést külső cégek vagy személyek számára vagy nevében; kivéve ez alól a számviteli kötelezettség teljesítéséhez szükséges adatszolgáltatást. A felhasználók által megadott személyes adatokhoz, valamint a technikai működés miatt automatikusan megismert adatokhoz kizárólag az adatkezelő munkatársai férhetnek hozzá. Személyes adatokat harmadik személyeknek az adatkezelő nem ad át. Ez nem vonatkozik az esetleges, törvényben előírt, kötelező adattovábbításokra.

Az adatkezelő, illetőleg tevékenységi körében az adatfeldolgozó köteles megfelelő biztonsági intézkedéseket tenni az automatizált adatállományokban tárolt személyes adatok védelme érdekében a véletlen vagy jogtalan megsemmisítés, vagy véletlen elvesztés, valamint a jogtalan hozzáférés, megváltoztatás vagy terjesztés megakadályozására.

A személyes adatok automatizált feldolgozása során az adatkezelő és az adatfeldolgozó biztosítja a jogosulatlan adatbevitel megakadályozását, az automatikus adatfeldolgozó rendszerek jogosulatlan személyek általi, adatátviteli berendezés segítségével történő használatának megakadályozását, annak ellenőrizhetőségét és megállapíthatóságát, hogy a személyes adatokat adatátviteli berendezés alkalmazásával mely szerveknek továbbították, vagy továbbíthatják, annak ellenőrizhetőségét és megállapíthatóságát, hogy mely személyes adatokat, mikor és ki vitte be az automatikus adatfeldolgozó rendszerekbe, a telepített rendszerek üzemzavar esetén történő helyreállíthatóságát és azt, hogy az automatizált feldolgozás során fellépő hibákról jelentés készüljön.

Az adatkezelőnek az adatok biztonságát szolgáló intézkedések meghatározásakor és alkalmazásakor tekintettel kell lenni a technika mindenkori fejlettségére. Az adatkezelő értesíti a felhasználót bármely olyan változásról, amely lényeges változást okoz a szolgáltatás vagy az adatkezelés módjában.

IX. AZ ÉRINTETTEK JOGAI

A felhasználó bármikor megtekintheti a kezelt személyes adatait felhasználói profiljában, és módosíthatja azokat.

A felhasználó regisztrációja törlésével megszüntetheti a személyes adatainak kezelését, mivel azok a rendszerből a törléssel egyidejűleg eltávolításra kerülnek.

A felhasználó ezt meghaladóan tájékoztatását kérhet az adatkezelőtől személyes adatai kezeléséről, kezdeményezheti személyes adatainak helyesbítését, valamint a személyes adatainak törlését vagy zárolását.

Az adatkezelő 30 napon belül írásban köteles tájékoztatást adni a felhasználó kérelmére az adatfeldolgozónál feldolgozott adatairól, azok forrásáról, az adatkezelés céljáról, jogalapjáról, időtartamáról, valamint az adatfeldolgozó nevéről, címéről (székhelyéről) és az adatkezeléssel összefüggő tevékenységről, továbbá arról, hogy kik és milyen célból kapják vagy kapták meg az adatokat. Adattovábbítás esetén pedig az adattovábbítás jogalapjáról és címzettjéről.

A felhasználó tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen, ennek keretében kérheti személyes adatainak helyesbítését és törlését is az adatkezelőtől.

X. JOGÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEK

Kérjük a felhasználót, hogy ha úgy érzi, hogy a Szilágyi és Szilágyi Bt. megsértette a személyes adatok védelméhez fűződő jogát, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy az esetleges jogsértést orvosolhassuk.

Tájékoztatjuk a felhasználókat, hogy igényüket polgári bíróság előtt is érvényesíthetik, vagy kérhetik a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) segítségét is. Az esetleges polgári jogvitára a magyar jog irányadó.